Dudek chocholatý

Vzhled

Asi 28 cm dlouhý pták. Na hlavě, krku a těle je rezavě hnědý. Křídla a ocas má černobíle pruhované. Na hlavě má rezavě hnědou chocholku s černými skvrnami na konci peří. Když je vzrušený, roztáhne ji do vějíře. Břicho je světlé, zobák je nápadně dlouhý a dolu zahnutý. Nohy jsou krátké. Rozpětí křídel je 44 – 48 cm. Samice nemají na prvních perech letek bílé skvrny nebo jsou jen trochu naznačeny.
dudek na trávě

Kde žije

V parcích, sadech, loukách se stromy a keři a větrolamech. Nejvíce však ve starých lesích s velkými pasekami. Na jižní Moravu se vrací v dubnu. Hnízdí od května do června. Jednou až dvakrát.

Převážně se zdržuje na zemi, kde se popelí a shání potravu.  Vylétá jen, když je vyrušený.

Vydává tříslabičné hupupup, ale někteří tvrdí, že mu rozumí dududu.

Potrava

Pavouci, hmyzí larvy, kobylky a hmyz. Uloví i žížalu, nebo malou ještěrku. Svůj úlovek vždy zhltne, protože nemá jazyk.

Rozmnožování

Ptáci žijí monogamním životem.

Rád hnízdí v prostorné krajině a hnízdo si staví v dutině stromů. Málokdy se setkáme s hnízdem v dutině v zemi. Ale je zaznamenáno, že hnízda jsou dokonce umístěna v hromadách kamení nebo dutinách staveb. Dokonce se usídlil i v sklepě zahradního domku.
ptáčci v hnízdě

Samičky snášejí 5 – 7 šedých, jemně tečkovaných vajec.

Hnízdo je vystlané a asi za 16 dní se vylíhnou mláďata. Na vejcích sedí jen samice, ale potravu nosí oba rodiče. Po čtyřech týdnech se učí létat a ještě jsou dokrmováni. Mláďata mají na kostrči speciální žlázky, které používají na svou obranu. Na protivníka vystřikují páchnoucí výkaly, které nepřítele odradí. To dělá i samička kolem hnízda, takže hnízdo je zamořeno pachem.

 

 

Samcovo dudání slouží k upozornění samice na jeho přítomnost.

Jeho let je škubavý a neobratný. Umí šplhat po kmenech stromů.

Díky ničení biotopů, ubývání doupných stromů a zvýšení chemicky ošetřených sadů došlo v minulém století k ubývání populace dudka.

V Čechách žije asi jen 170 párů. Je evidovaný jako ohrožený. Do přírody jsou instalovány budky s kulatým otvorem, aby měli kde ohrožené druhy hnízdit. Často se ale stává, že je nalézá už obsazené jinými ptáky. Je to z důvodu, že se z teplých krajin vrací až v dubnu.

Je to vzácný pták a v České republice je přísně chráněný.

Dudek chocholatý
3 (60%)2